恩欣日記之一 此文由我們在某餐廳認識的芬妮姐姐所寫,實在感謝她


我叫羅欣恩,今年1歲。我的家庭壯況有爸爸、媽媽、姐姐、家傭。我雖然不是生長於富裕家庭,但是我生活的得很開心,快樂。
1. 爸爸是做教會傳道的工作,佢工作不定時有時早出晚歸,有時就很得閒陪我們兩姐妹玩耍,
     爸爸雖然是我們的家庭主柱,但佢很關心我們,照顧我們,常常抽時間留在屋企陪伴我們。
     爸爸很偉大,天父賜個咁好的爸爸俾我,我要感謝神、感謝天父,阿們。
2. 媽媽是個家庭主婦,其實媽媽以前都是做傳道的工作,因為生完我之後佢就不做,專心
    在屋企相夫教子。因為媽咪細個的經歷令佢得出經驗,覺得力不到不從心的道理及真理。
     所以媽媽就放棄自己的理想和抱負啦!多謝天父賜個咁偉大的媽媽俾我們兩姐妹,阿們。
3. 姐姐雖然平時話嬲我、不睬我、不同我玩或者蝦我、  鬧我,其實呢的都是我不聽佢話,同成日
    整亂佢的東西及畫佢的功課,令到佢很、很嬲  ,所以佢先致話不睬我。其實家姐很錫我,很
    關心我。因為我出世3個月時病左一場,個時我發燒持續不退燒,爸爸、媽媽很心痛及難過。
    家姐走去抱往我哭著問媽媽我會不會死,媽媽就話不如同妹妹節祈禱啦!之後家姐無論食飯同睡覺
    都為我祈禱啦!後來我終於好返晒,家姐很開心,很開心的抱往我同我講,妹妹家姐以後會俾晒的
    好東西給你食,我一聽到食當然很開心啦!(所謂食為先真有道理啊。哈哈哈!!!)
4.  最後就是屋企的家傭,Winnie啦。我同家姐都不鍾意Winnie,成日蝦佢、 鬧佢、總成日等佢去掉
     垃圾時,我就同家姐很開心地關上大門,不俾佢入來我的屋企啦??問我點解要這樣做,其實最親當然比不上自己的父母啦!我想爸爸、媽媽不明白,固中的道理。(意思指BB的世界裡面啦)。
     
     
最後感謝天父賜咁多豐富食物俾我,(因為是我最鍾意食,我想如果呢個世界沒有咁豐富的
食物,做人一定沒有了意思) 啦!!大家話是不是。

 

每次我出街都很受歡迎,的哥哥、姐姐、阿姨、叔叔見到我都會話我可愛得意 (意思指人見人愛,
車見車載)。不過我有一架私家車(勞斯萊斯)幾架世,總有個司機及保母架,每次出家都很大陳象。
每次出去都帶定我的奶粉,尿片。(勞斯萊斯是我的嬰兒車,司機是爸爸,保母當然是媽媽)

(問我做什麼? 我是在想,等陣D姐姐、哥哥會拿什麼好食的東西比我呢!!)

 


查經講章系列 信徒生活系列 婚姻家庭系列 主日學系列 Palm掌上電腦系列

我們的教會 我們的小寶寶

返回蒙恩之家